Digitális röntgendiagnosztika kistérfogatú CBCT segítségével

Digitális röntgendiagnosztika kistérfogatú CBCT segítségével

A 3D technológia az anatómiai részleteket tárja fel a modern képalkotás eszközével.  A CBCT vagy más néven digitális volumentomográfia egy speciális háromdimenziós digitális röntgen, melyet a fogászatban, szájsebészetben, implantológiában, fogszabályozásban, paradontológiában egyaránt használnak az alsó, felső állcsont és a fogak vizsgálatára. Fontos tudni, hogy a hagyományos CT sugárdózisával szemben  a 3D CBCT már csak rendkívül alacsony dózissal terheli a pacienst.

A mai kórszerű fogászat elengedhetetlen diagnosztikai kelléke a következőkben:

Implantáció megtervezése

  • Képes a csontkeménység mérésére is, illetve az orális implantátum tervezett helyéről tizedmilliméter pontosságú távolságmérést bíztosít. Ezáltal az idegpályákat véletlenűl sem érintve minimális kockázattal tervezhető meg a fogászati implantátum beültetésének helye, iránya valamint az implantátum mérete.

Fogászati góckutatás

  • Legalkalmasabb eszköz a foggyökerek között kialakult kóros elváltozások biztos diagnosztizálására, melyek olykor hajhullást, vagy testszerte több ízületi gyulladást okozhatnak.

Problémát okozó bölcsességfog helyzetének vizsgálata

  • A CBCT jól értékelhető háromdimenziós képet ad a fogíny alatt elhelyezkedő bölcsességfog méretéről, térbeli helyzetéről, a szomszédos anatómiai képletekkel való viszonyáról. Ezen információk tudatában elkerülhetőek az esetleges komplikációk, mint például az idegsérülést követő érzéskiesés.