Fogágybetegségek kezelése

Fogágybetegségek kezelése

Fogkőeltávolítása homokfúvással történő polírozással kiegészítve állcsontonként

Mi a fogkő?

A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk, illetve lepedék. Ha a lepedék eltávolítása nem megfelelő, az adott területen idővel fogkő alakul ki, úgy, hogy a lerakódott lepedékben a nyálból származó mészkristályok lerakódnak. A kialakult fogkő olyan erősen tapad a fogfelszínhez, hogy fogkefével való eltávolítása már lehetetlen.

 

Leggyakrabban az alsó metszőfogak nyelv felöli és a felső örlőfogak orca felöli felszínén rakódik le, ugyanis itt talalhatóak a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a baktériumok anyagcseretermékeiből származó festékanyag, vérfesték valamint külső festékanyagok (koffein, nikotin, stb.) okozzák. Elhelyeszkedése lehet:-íny feletti-szabadszemmel jól látható, hosszú távon veszélyt jelent az fogínyre majd a fogágyra is. Mivel felszíne érdes, így letisztíthatatlan, egyre több baktérium rakódik le rajta. -íny alatti-csak speciális eszközökkel látható, a fog mellett kialakuló ínytasakban tapintható, felszíne érdes, nagyon kemény. Ép fogágy esetén nem alakul ki.

Miért fontos a fogkő eltávolítás?

  • A fogkő a fogínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban fogágybetegséget, majd csontpusztulást, a fogak kilazulását majd elvesztését okozza.
  • Nem esztétikus, valamint kellemetlen szájszag is kísérheti.

Zárt tasakküret érzéstelenítésben foganként

A fogágybetegségről és a beavatkozásról röviden:

A szabad ínyszél és az íny fognyakon való tapadása közötti rést ínybarázdának nevezzük, mélysége normális esetben 0,5-2 mm között van. A patológiás, mély ínybarázdát tasaknak hívjuk. Ilyen esetben megszűnik az íny tapadása a fognyak körül, amelynek következtében a baktériumok vándorlásának már nem szab gátat semmi, ezért ezek elkezdik romboló tevékenységüket. Gyulladásos termékek keletkeznek a tasak mélyén, lepedék majd fogkő rakódik le táptalajt biztosítva a baktériumoknak. A zárt küret által ebben a tasakban képződött fogkövet, lepedéket illetve gyulladásos szövetmaradványokat távolítunk el speciális műszerek segítségével: minél simább gyökérfelszín létrehozására törekedve. A tökeletesen sima gyökérfelszínhez képes az immár gyulladásmentes íny hozzátapadni, ezáltal megvédve a fogágyat egy újabb bakteriális invázióval szemben.

A beavatkozás utáni teendők:

  • Elengedhetetlen a tökéletes szájhigiénia – ellenben a kezelés eredménytelenné válhat

Nyitott tasakküret ,műtéti feltárásból állcsontonként

A  mély  parodontális tasakok esetén a gyökérfelszínek megtísztítása, lesímítása és a kórós elváltozást szenvedett tasakfal eltávolítása elengedhetetlen a gyógyulás szempontjából. Ilyen esetben sebészi feltárás mellett elvégezzük a gyökérfelszínek letisztítását, az esetleges csontegyenetlenségek elsímítását, a seb zárását majd ennek védelmét a felhelyezett parodontális pakolás segítségével. A felhelyezett parodontális cement két hétig marad a seb felett védve azt.

Csonttasak megszüntetése irányított csontregeneráció (GBR) segítségével

Egyes mély csonttasakokban, az egészséges fogágy esetén a  fogat a fogmedernyúlványban rögzítő gyökérhártya rostok, gyökéri cement valamint az elveszett csont regenerációja lehetséges a kötőszövet és a hámszövet kizárása révén.

Fogágybetegség esetén nagy harc folyik a fog körüli szövetek között a kialakult rés kitöltése végett.

Ebben a harcban a fog megtámasztását bíztosító gyökéri cement,a parodontális rostok és a környező alveoláris csont alulmarad a gingivában levő kötőszövet és a hámszövettel szemben.Ezen két szövet kizárására műtéti beavatkozás során egy nem felszívódó membrán rögzítése a fog nyakára elégséges ahhoz,hogy a parodontális szövetek regenerációja elinduljon.A membrán eltávolítása után (leghamarabb 6 héttel a beavatkozás után) a kezdetleges maturizációjú  szövetek már megfelelő fokú védelmet tudnak bíztosítani a lágyrészekkel szenbeni harcban.

Az utóbbi időben kifejlesztett Emdogain(zománc mátrix fehérje) segítséget nyújthat ebben a regenerációban,de ugyanakkor a beavatkozás költségeit is jelentősen megnöveli.

A mütétet követően a lebenyt szintén parodontális cementtel fedjük a seb védeleme végett 3 hétig.