Fogtömések

Fogtömések

Tejfog tömése

A tejfogakat kezelni kell, főleg, ha azt látjuk, hogy kiterjedt szuvasodások vannak a gyerek szájában. Nem szabad abban a tévhitben élni, hogy azok majd úgyis kicserélődnek. Ha a tejfog szuvas volt és nem kezelték elhal benne a fogbél és a gyulladás a gyökércsúcson keresztül ráterjed az alatta levő maradandó fog csírájára addig-addig, amíg a végleges, maradó fog csírája is sérül. Emiatt a hanyagság miatt a gyereknek már eleve szuvasan, illetve sötét foltokkal együtt bújnak ki a végleges fogai, amelyet már csak fúróval tudunk kitisztítani. Amennyiben a gyerekük tejfogain barnás-feketés foltokat észlelnek forduljanak fogorvoshoz, hiszen ő még időben megtudja előzni a komplikációkat. A szuvas tejfogakat elsőkörben be kell tömni. Rendelőnkben a tejfogakat speciális üvegionomér cementtel tömjük, mely színe fehér vagy akár rózsaszín is lehet.. A cement keményedés után folyamatosan fluort bocsájt ki a fogszövetbe, meggátolva annak alászuvasodását. Ha megtörtént a tejfog betömése érdemes ellenőrzésre járni, mely alatt a fogorvos megnézi milyen állapotban van a tömés és ha szükség megelőzésképpen lakkal vonja be azt, ettől felszíne simább lesz, így nehezebben tapad meg rajta a lepedék, avagy a baktérium halmaz.

Kis- és nagyörlő fogak tömése

A leggyakoribb fogászati megbetegedés a fogszuvasodás, mely során foganyag vesztességgel járó üreg alakul ki a fogon a fogszuvasodás kialakulásában szerepet játszó baktériumok hatására, amely kezelés nélkül egyre nagyobb lesz, meggyengíti a fogat és a fogbél befertőződésével következményes betegséget okoz. A helyreállítás során általában helyi érzéstelenítésben kitisztítjuk a fúrókkal az üreget, eltávolítva a fertőzött fogszövetet majd előkezelés és ragasztóanyag felvitele után rétegenként esztétikus tömőanyaggal töltjük ki a meglévő üreget. A rétegeket erős kék színű lámpával világítjuk, amelynek a fényére a tömőanyag megkeményedik, ezután kialakítjuk a felszínét az anatómiai formának megfelelően, majd felületét simára polírozzuk.

Az esztétikus tömés a fotopolimerizáció ( kék fénnyel való megvilágítás) után eléri el a megfelelő keménységét, így rágni utánna rögtön lehetne, de ha érzéstelenítés alatt történt a kezelés célszerű megvárni annak elmúlását, hogy ne harapdáljuk meg az ajkunkat.

Metszőfogak tömése

Az esztétikus fogtömés napjainkban legalább olyan fontos, mint a fogak rendezettsége. Ma már vannak olyan új tömőanyagok, melyekkel teljesen élethű formában vissza lehet építeni a fogakat. Rendelőnkben olyan anyagok kerülnek használatra, melyek színükben és textúrájukban leginkább hasonlítanak az eredeti fogéhoz.