Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlás olyan fogpótlás amit a páciens orvosi segítség nélkül is el tud távolítani. Abban az esetben beszélünk részleges fogpótlás szükségességéről, amikor a fogívben nincs teljes foghiány, viszont a megmaradt fogak száma vagy helyzete nem olyan, hogy fix fogpótlást készíthessünk. Teljes lemezes fogpótlás a teljes foghiány esetén kerül alkalmazásra, feladata a hiányzó fogak és az íny pótlása.

Teljes illetve részleges akrilát protézis

Fontos tudni, hogy a részleges vagy teljes lemezes akrilát fogpótlás olyan kivehető fogpótlás, mely a szájüregben nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak. Ez annak köszönhető, hogy teljesen beborítja a fogatlan állcsontgerincet, sok esetben pótolja az elsorvadt csontot is, illetve borítja a szájpadlást. A részleges akrilát protézis esetében az elhorgonyzást kapcsokkal tudjuk biztosítani amelyek a megmaradt fogakon levő kapocstartó koronákhoz rögzülnek. A teljes akrilát protézis a nyálkahártya csontalapzatán támaszkodik, helybentartását az arcizomzatnak, a nyálkahátya csont alapzat felszínének, a rágónyomásnak és az alsó esetében a gravitációnak köszönheti.

Fémvázas protézis speciális elhorgonyzó elemekkel

Fémvázas protézist olyan esetben készítünk, mikor a még meglévő fogakra már nem tudunk megfelelően kiterjesztett fix fogpótlást készíteni, de az állcsontban még található fog, vagy rögzített fogpótlás, melyekre készíthető fém és müanyag kombinációjából álló részleges lemezes fogpótlás. Ez a pótlás a fogakhoz öntöttkapcsok vagy finommechanikai rögzítőeszközök (Ot-Cap, Vario- Kugel) segítségével kapcsolódik, így az úgynevezett rejtett elhorgonyzású megoldással esztétikus pótlás biztosítható, melyet viselve külső szemlélő számára az elhorgonyzások teljesen láthatatlanok.