Minimal invazív csontsebészet piezotechnikával

Minimál invazív csontsebészet piezotechnikával

A piezosebészeti eljárások kifejlesztésének célja a csontszövet kíméletes megmunkálása. Számos kísérletes és klinikai vizsgálatból megállapítható, hogy a piezo csontvágás rendkivül kíméletes, gyors és igen kedvező csontgyógyulási folyamat követi. Megfelelően vékony kézi darab esetén a vágási szélesség kevesebb, mint 0,2 mm, ez lényegesen kisebb, mint amit a forgóműszerekkel el lehet érni. A csontszövet szelektív vágása biztosítja a mineralizált csontszövet hatékony vágását és ugyanakkor a lágyrészek megóvását, mivel annak megsértéséhez, megvágásához magasabb rezgésszám lenne szükséges. Az eljárást jellemzi a nagyfokú könnyed precizitás, az operáció közben a sebészeti műszer jó kontrollálhatósága elengedhetetlen a beavatkozás sikeréhez, pontosan ott ahol finom, vékony csontrészeket preparálunk például szinuszmembrán vagy idegszálak közelében, de megkönnyíti a dolgunkat és lerövidíti a gyógyulás idejét bölcsességfog vagy ankylotikus gyökerek eltávolítása esetén is.

Az eljárás előnyei a hagyományos forgóeszközzel való csontpreparálással szemben:

  • a különleges összhatás (vibrácó, folyadéklökés, buborékhatás) minimális vérzést eredményez a csontvágás közben (a vágás befejeztével a vérzés újraindul)
  • gyorsabb csontgyógyulás,szövettani és biomolekuláris vizsgálatok azt bizonyítják, hogy piezosebészeti vágást követően lényegesen gyorsabb a szövetek gyógyulása.

A sebészi piezo műszer segítségével vékony csontgerinc repesztésére, majd ezt követően tágítására van lehetőségünk a fogászati  implantátum behelyezése végett. Ugyanakkor a páciens állcsontjából tudunk csontblokkot nyerni gyorsan és minimális fölösleges csontszövetveszteség nélkül.

A hajlított műszerfejeknek köszönhetően elő nem tört fogakat tudunk eltávolítani olyan helyekről ahová forgó műszerek segítségével képtelenség lenne hozzáférni.

Arcüreg alap beemelése esetén kíméletesen tudjuk eltávolítani a csontablak elkészítéséhez szükséges csontszövetet, jó látási feltételek mellett, a sinusnyálkahártya megsértése nélkül.

Elégtelen magasságú fogkorona esetén, ha az esztétikai kritériumot nem befolyásolja és a gingivectómia nem elégséges a koronahosszabbításra, szükség lehet bizonyos mennyiségű csontszövet eltávolítására a fognyak körül.

Ez a beavatkozás könnyen elvégezhető a megfelelő gyémántfejű sebészi piezoműszer segítségével.

A gyógyulást követően a nyert magasság lehetővé teheti a fog felhasználását hídpillérként, valamint húzásra ítélt gyökerek megmentését.