Diagnosticare radiologică cu ajutorul unui CBCT de un volum mic

Diagnosticare radiologică cu ajutorul unui CBCT de un volum mic

Tehnologia 3D arată detaliile anatomice cu ajutorul unui instrument imagistic modern. CBCT sau tomografia digitală volumetrică este un instrument digital special care obține imagini tridimensionale în scopuri medicale. Acest instrument și această tehnică se folosește atât în odontologie, cât și în chirurgie oro-maxilo-facială, implantologie, ortodonție, parodontologie pentru examinarea maxilarului superior și inferior și a dinților. Este important de știut că față de doza de radiații rezultată în urma efectuării unui CT convențional aplicarea tehnologiei 3D CBCT rezultă într-o expunere mult mai mică la radiații.

Acesta reprezintă un instrument de diagnosticare absolut necesar în medicina dentară modernă în privința următoarelor aspecte și probleme:

Planificarea tratamentului prin implant dentar

  • Cu ajutorul CBCT se poate măsura exact densitatea osoasă și acesta permite determinarea distanței cu o precizie de până la o zecime de milimetru (0,10 mm) față de locul planificat al implantului dentar. Astfel devine posibilă planificarea, determinarea cu riscuri minime a locului inserării implantului dentar, direcția și mărimea acestuia, neatingând căile nervoase.

Identificarea, localizarea focarelor dentare

  • CBCT este instrumentul cel mai potrivit pentru diagnosticarea modificărilor patologice care apar între rădăcinile dentare și care câteodată pot provoca căderea părului sau apariția inflamațiilor articulare la nivelul întregului organism.

Examinarea poziției molarului de minte care provoacă probleme

  • CBCT creează o imagine tridimensională care permite o diagnosticare și evaluare bună cu privire la dimensiunea, poziția spațială a molarului de minte inclus, adică situat sub gingie, precum și cu privire la raportul acestuia cu structurile anatomice învecinate. Cunoscând aceste informații pot fi evitate eventualele complicații, precum pierderea sensibilității în urma unui traumatism al nervului.