Examene radiologice

Examene radiologice

Toate aparatele radiologice existente în cabinetul nostru (retroalveolar, panoramic, tele, CBCT) sunt digitale, adică imaginea nu se realizează pe un film, ci pe un senzor digital. Dat fiind faptul că senzorul este mult mai sensibil, decât filmul, este suficientă și o doză de radiații mult mai redusă pentru a obține informații adecvate despre zona respectivă. În vederea evitării greșelilor imaginea realizată o putem printa pe un film cu ajutorul imprimantei laser, deoarece există colegi care doresc să obțină un film pentru evaluarea și stocarea informațiilor, însă există și colegi cărora le place varianta digitală, stocată pe calculator. Imaginile realizate de noi – în cazul în care le pierdeți – vi le putem pune la dispoziția gratuit și în viitor.

Radiografie unidentară

“Radiografia unidentară” adică radiografia periapicală oferă informații bogate despre o zonă mică. O utilizăm pentru examenul structurilor anatomice ale rădăcinilor, pentru examenul periodonțiului și al substanței osoase periapicale.

Radiografie panoramică parțială și completă

Radiografia panoramică este o imagine rezultată din proiecția maxilarelor pe un plan. Aceasta prezintă dinții și maxilarul superior și inferior. Radiografia panoramică permite vizualizarea în ansamblu a dentiției și ne oferă informații referitoare la dezvoltarea dinților sau la anomaliile de dezvoltare, precum aceasta este potrivită și pentru examenul focarelor dentare și parodontopatiilor, respectiv pentru verificarea breșelor edentate înainte de efectuarea restaurărilor protetice de dimensiuni mai mari.

Teleradiografie

A teleröntgen vagy más nyelven távfelvétel segítségével a fogak tengelyállását, az állcsontok viszonyát egymáshoz és az arckoponya-csontokhoz, a hosszúsági és a szélességi méreteket tanulmányozzuk. Az adatok a fogászati anomáliák diagnoztizálásában és a kezelési eredmények ellenőrzésében használhatók fel. Diagnosztikai értékű a lágyrészek, az arcél és a csontos koponya röntgenképének együttes tanulmányozására.

Imaginile joacă un rol important în diagnosticarea ortodontică.

Imagine CBCT de un volum mic

Imaginea CBCT împreună cu CT medical reprezintă o imagine tridimensională realizată printr-o doză mică de radiații. Aparatul de volum mic folosit de noi poate de fapt proiecta întregul maxilar prin potrivirea a trei imagini, deci avantajul acestuia constă în aceea că se iradiază doar regiunea pe care ne interesează, astfel reducând în mod semnificativ doza de radiații la care este expus pacientul.

Datorită imagisticii tridimensionale în cadrul implantologiei există posibilitatea planificării prealabile, posibilitatea determinării gradului de înclinație, lungimii și diametrului implantului, este posibil să examinăm preoperatoriu regiunile care necesită augmentare, cu ajutorul șablonului radiologic putem determina poziția de inserare ideală, iar cu ajutorul ghidului chirurgical putem realiza tratamentul cu implanturi fără riscuri.

De asemenea în cazul dinților impactați avem posibilitatea să excludem supraproiecția structurilor anatomice învecinate care se întâmplă des în cazul imaginilor tradiționale.

De asemenea trebuie să menționăm rolul pe care îl joacă acesta în diagnosticarea afecțiunilor endodontice deoarece prin intermediul acestuia putem constata existența sau lipsa unui canal dubios, poziția unui instrument rupt, extinderea proceselor periapicale, toate acestea fiind importante deoarece în anumite cazuri aceste informații pot modifica complet etapele tratamentului.