Obturații dentare

Obturații dentare

Obturația dinților deciduali

Dinții deciduali trebuie îngrijiți, tratați, mai ales dacă descoperim carii de dimensiuni mari în gura copilului. Să nu aveți convingerea greșită că dinții deciduali vor fi oricum înlocuiți! În cazul în care dintele decidual a fost cariat și nu a fost tratat, pulpa dentară se necrozează, iar prin intermediul apexului radicular inflamația se răspândește la mugurele dentar al dintelui permanent aflat sub acesta până când se deteriorează și mugurele dintelui permanent. Din cauza acestui comportament neglijent dinții permanenți ai copilului vor erupe cariați, cu pete închise la culoare pe care îi putem curăța doar cu freză. În cazul în care descoperiți pete maro sau negre pe suprafața dinților deciduali ai copiilor, adresați-vă unui medic dentist care încă poate preveni complicațiile ulterioare. Ca un prim pas dinții deciduali cariați trebuie obturați. În cabinetul nostru obturăm dinții deciduali folosind ciment ionomer de sticlă special a cărui culoare poate fi albă sau roz. După întărire cimentul emană fluor în țesutul dentar, astfel împiedicând apariția cariilor. După obturarea dintelui decidual merită să veniți la consultații în cadrul cărora medicul dentist verifică starea obturației și în cazul în care este necesar aplică un strat de lac peste obturație cu scop preventiv, astfel suprafața obturației va fi mai netedă, iar pelicula sau plăcile bacteriene nu se pot depune, nu se pot lipi de aceasta atât de ușor.

Obturația molarilor și premolarilor

Cea mai frecventă afecțiune stomatologică o reprezintă caria dentară în cadrul căreia pe suprafața dintelui se formează o cavitate care duce la pierderea substanței dentare ca urmare a prezenței bacteriilor care joacă un rol important în formarea cariilor. Fără tratament caria devine din ce în ce mai mare, slăbește dintele și duce la infectarea pulpei dentare. În timpul remedierii de obicei curățăm cavitatea cu ajutorul frezelor – cu anestezie locală -, îndepărtăm țesutul dentar infectat și după o pretratare și după aplicarea materialului adeziv aplicăm câte un strat de material de obturație estetic în cavitate. Straturile le luminăm cu o lampă specială cu lumină albastră, sub influența acesteia materialul de obturație se întărește, după care formăm, modelăm suprafața conform formei anatomice și o lustruim până devine netedă.

După fotopolimerizarea (luminarea cu o lumină albastră) obturația estetică devine suficient de tare, adică teoretic ați putea consuma mâncăruri imediat după efectuarea obturației, însă în cazul în care tratamentul a avut loc cu anestezie locală, vă recomandăm să așteptați până efectul acesteia dispare pentru a nu vă mușca.

Obturația incisivilor

În zilele noastre obturația estetecă este la fel de importantă ca aspectul îngrijit al dinților. Există deja materiale de obturație noi cu ajutorul cărora dinții pot fi reconstruiți fidel. În cabinetul nostru folosim materiale care seamănă cu dinții originali atât în privința culorii, cât și în privința texturii.