Proteze dentare fixe

Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt lucrări protetice fixate, cimentate pe dinții pregătiți, șlefuiți în mod corespunzător sau pe implanturi și nu pot fi îndepărtate din gură. Pentru îndepărtarea acestora este necesară intervenția unui medic dentist. În funcție de scopul pe care îl servesc, acestea pot fi fațete, coroane, punți.

Ce este coroana dentară și când se utilizează aceasta? Coroana este o lucrare protetică care acoperă întreaga coroană clinică a dintelui șlefuit. După șlefuirea dintelui deteriorat și după luarea amprentei coroana se realizează în laboratorul de tehnică dentară.

Se recomandă utilizarea acesteia:

 • În cazul în care la nivelul dintelui există o carie de dimensiuni mari care nu mai poate fi restaurată prin obturație sau incrustație.
 • La tratamentul definitiv al dinților devitali.
 • În cazul unor discromii intense congenitale sau dobândite, de ex. dezvoltarea necorespunzătoare a smalțului, dinte devital.

Ce este puntea dentară și la ce se folosește? Puntea dentară este o lucrare protetică fixă în cazul căreia dinții artificiali care înlocuiesc dinții lipsă sunt fixați cu ciment pe stâlpii (dinți restanți, rădăcini, implanturi) pregătiți în mod corespunzător.

Se recomandă utilizarea acesteia:

 • în cazul unui dinte lipsă dacă realizarea implantului dentar nu este motivată
 • în cazul mai multor dinți lipsă
 • în cazul corecției estetice a mai multor dinți
 • în cazul dinților slăbiți pentru aplicarea unei atele, gutiere.

Coroană mixtă metalo-ceramică semifizionomică

Suportul coroanei sau a punții se realizează din metal, un material foarte tare și elastic, astfel poate rezista la forțele ocluzale ale molarilor. Pe suprafața superioară externă a suportului metalic – care devine vizibilă când pacientul zâmbește – tehnicianul dentar arde straturi ceramice multiple corespunzătoare culorii originale a dintelui, astfel obținem o proteză estetică. Suportul metalic se realizează prin sinterizare cu laser între pragul șlefuit pe dinte și marginea coroanei în vederea potrivirii, ocluziei perfecte.

Coroană mixtă metalo-ceramică total fizionomică

Aceasta diferă de coroana mixtă metalo-ceramică semifizionomică prezentată mai sus deoarece în cazul acesteia toată suprafața a suportului metalic este acoperită de un strat de porțelan. Astfel suportul metalic nu se vede deloc când pacientul își deschide gura.

Efectul acestuia estetic este mai redus, decât în cazul coroanei din ceramică presată deoarece suportul metalic aflat sub stratul de ceramică nu permite să penetreze lumina care astfel nu poate lumina așa de frumos marginea gingivală. De aceea marginea coroanei rămâne în umbră, datorită acestui fapt în anumite cazuri la marginea coroanei apar dungi, linii de culoare albastru-gri.

În cabinetul nostru toate lucrările protetice pe suport metalic sunt realizate prin sinterizare cu laser avantajul căreia constă într-o închidere marginală precisă.

Coroană din ceramică presată E.max realizată fără suport metalic

Există cazuri în care țesutul dentar se deteriorează atât de tare, încât reconstrucția estetică a acestuia este posibilă doar cu realizarea coroanei. În cazul dinților frontali cea mai bună soluție pentru restaurarea acestor dinți o reprezintă coroana din ceramică presată, numită și coroană Jacket. Din punct de vedere estetic aceasta seamănă cel mai mult cu dinții originali. Efectul estetic al acesteia depășește cel al coroanei metalo-ceramice. Aceasta permite ca lumina să penetreze suprafața dentară și să lumineze marginea gingivală, iar prin urmare nu mai apar linii de culoare albastru-gri ca în cazul coroanei metalo-ceramice. Unicul dezavantaj al acesteia este că nu poate fi folosită pentru realizarea unei proteze complete, în aceste cazuri putem realiza punți din suport din dioxid de zirconiu cu ajutorul unui utilaj CNC, efectul estetic al acestora este un pic mai redus, decât cel al ceramicii presate, însă este mai estetic, decât cel al coroanelor metalo-ceramice.

Coroană pe suport din zirconiu

Coroanele realizate din zirconiu, adică din dioxid de zirconiu sunt din ce în ce mai populare. Zirconiul face parte din grupa metalelor, este un material foarte tare. Dioxidul de zirconiu este un fel de ceramică, însă are proprietăți diferite de porțelanul tradițional. Este la fel de tare ca și zirconiul, însă culoarea albă a acestuia care diferă de culoarea metalelor a făcut posibilă realizarea lucrărilor protetice estetice. Dioxidul de zirconiu poate fi prelucrat doar printr-o procedură nouă, prin tehnologie CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) care permite realizarea unor lucrări protetice mult mai precise deoarece atât planificarea, cât și realizarea are loc cu ajutorul calculatorului.

Avantaje:

 • datorită faptului că acest material lasă lumina să pătrundă prin el, are un efect estetic excepțional, iar dintele pare natural
 • dat fiind faptul că nu conține metal, poate fi utilizat și în cazul persoanelor care sunt alergice la metal
 • este biocompatibil cu gingii, marginea gingivală nu devine închisă la culoare, este ușor de curățat
 • conduce căldura într-un grad mai redus, decât lucrările protetice care conțin metal
 • este ușor de colorat
 • este extrem de tare
 • are o durată de viață lungă

Fațete și incrustații din ceramică presată

Fațetele sunt realizate în scopul efectuării corecției estetice în cazul în care apar carii, discromii sau leziuni la nivelul dinților frontali. În aceste cazuri îndepărtăm un strat foarte subțire de smalț de pe suprafața dinților, iar pe baza amprentei tehnicianul dentar va confecționa fațetele din ceramică conform dorințelor pacientului.

Incrustația este un fel de obturație care înlocuiește țesutul dentar lipsă. Aceasta este confecționată într-un laborator de tehnică dentară, în mod personalizat, astfel se garantează potrivirea perfectă a acesteia cavității rămase după curățarea cariei. Diferența între incrustațiile inlay și onlay constă în aceea că în cazul inlay-ului incrustația umple doar cavitatea dentară, iar onlay-ul se folosește în cazul în care trebuie restaurată și suprafața dintelui deoarece leziunea este prea mare, iar inlay-ul nu mai este de ajuns.

În ce cazuri puteți avea nevoie de incrustații?

 • în cazul în care caria dentară afectează două sau mai multe suprafețe
 • în cazul în care dintele nu este corespunzător din punctul de vedere al formei și al funcției masticatorie
 • în cazul în care înlocuim obturații vechi, de dimensiuni mari din amalgam
 • în cazul cuspizilor rupți sau uzați
 • în cazul în care se realizează o obturație de acoperire la nivelul unui dinte devital
 • la ajustarea dimensiunii verticale de ocluzie

Care sunt avantajele acestora?

 • asigură o închidere marginală mai bună, decât obturațiile din compozit
 • redau mai bine forma anatomică a dintelui
 • asigură puncte de contact perfecte cu dinții vecini
 • au o stabilitate masticatorie excepțională
 • nu este necesară șlefuirea dinților

Coroană primară și secundară pentru ancorarea protezei telescopate

Se poate întâmpla că în maxilar rămân doar 2-3 dinți, pe aceștia nu se mai poate realiza o lucrare protetică fixă. În aceste cazuri după șlefuirea dinților existenți o coroană metalică primară realizată prin sinterizare cu laser va fi cimentată pe aceștia care – împreună cu coroana secundară din proteză – va contribui la stabilizarea protezei mobilizabile.

Coroană dentară provizorie

Coroana dentară provizorie se realizează în cabinet dintr-un anumit tip de acrilat auto-polimerizabil.

Pacientul va purta coroana, puntea provizorie până când dispare inflamația existentă la nivelul țesuturilor moi din jurul dintelui și țesuturile vor fi suficient de stabile pentru realizarea protezei definitive.

În anumite cazuri această perioadă poate dura chiar și 2 luni, însă dacă nu așteptăm cu răbdare să treacă această perioadă, la scurt timp după lipirea lucrării protetice definitive – indiferent de potrivirea precisă a acesteia – marginea gingivală se va retrage, marginea coroanei va deveni liberă, ceea ce va duce la probleme estetice permanente.

De ce este necesară coroana provizorie?

 • protejează bontul dentar preparat împotriva efectelor mecanice (masticație, stimuli cald-rece), dinții vitali devin foarte sensibili la diferiți stimuli externi
 • asigură aspectul estetic, pacientul nu părăsește cabinetul cu cavitate bucală edentată
 • menține funcția masticatorie
 • menține spațiul necesar, împiedică înclinarea dinților vecini
 • este utilă pentru menținerea stării de sănătate a gingiei după șlefuire sau extracție