Tratamente endodontice

Tratamente endodontice

Tratamentul endodontic este un proces pentru menținerea dinților datorită căruia pot fi salvați dinții cariați, cu pulpă infectată. Prin cariile formate pe suprafața dinților bacteriile intră în camera pulpară și declanșează procese inflamatorii care la început se simt sub forma unor dureri mai slabe, după care acestea se intensifică. Durerea poate fi calmată prin tratarea dinților, adică prin efectuarea tratamentului de canalul radicular. În cadrul acestui tratament medicul dentist îndepărtează țesutul pulpar infectat sau necrozat și curăță profund cavitatea situată în partea interioară a dintelui până la apexul radicular.

În cabinetul nostru efectuăm tratamentul de canalul radicular prin folosirea instrumentelor speciale rotative cu apex locator încorporat (care determină poziția exactă a apexului radicular) care deschide noi posibilități în privința curățării și preparării canalului radicular. Datorită preciziei instrumentelor rata de succes a tratamentelor este mult mai ridicată, decât în cazul tratamentelor tradiționale efectuate manual. Materialul de obturație radiculară îl introducem în canalul curățat printr-o tehnică nouă care constă în încălzirea materialului de obturație (tehnică termoplastică) printr-o așa-numită compactare verticală, astfel materialul umple exact spațiul disponibil. Obturația de canal va fi precisă și stabilă ceea ce reprezintă cel mai important aspect al unui tratament de succes.

Avantajele tehnicii mecanice:

  • curățarea și tratarea mai rapidă și mai precisă a canalului radicular
  • durată mai scurtă a tratamentului
  • obturație de canal precisă, menținerea dinților cu succes
  • poate fi folosită și în cazul canalelor curbate

După efectuarea tratamentului endodontic:

  • Majoritatea dinților tratați devin asimptomatici deoarece am îndepărtat bacteriile și am dezinfectat canalul
  • Se poate întâmpla că în urma tratamentului dintele devine sensibil pentru 1-2 zile sau pentru o perioadă de timp devine sensibil la mușcătură. Această sensibilitate i se datorează faptului că inflamația din jurul apexului radicular nu dispare de pe o zi pe alta, fiind o inflamație cronică care se dezvoltă lent, dar sigur, de aceea și pentru încetarea acesteia este nevoie de luni, sau chiar de ani, iar un alt factor important este și reacția imună corespunzătoare a organismului
  • Merită să protejăm dinții devitali obturați pe mai multe suprafețe prin aplicarea unei coroane și ar trebui să îi întărim prin introducerea în canalul radicular a unor pivoți de fibră de sticlă deoarece acești dinți sunt devitali fără circulație sanguină, astfel cu timpul pot deveni foarte fragili.

Tratament de canal la dinți monoradiculari și pluriradiculari și obturație de canal

Tratamentul de canal efectuat la nivelul dinților monoradiculari, respectiv pluriradiculari necesită mai mult timp, astfel în majoritatea cazurilor pentru efectuarea acestui tratament este nevoie de mai multe ședințe deoarece pacienții cel mai des i se adresează medicului dentist cu această problemă în cazul în care suferă de dureri insuportabile. Dat fiind faptul că și în cabinetul nostru pacienții sunt programați pentru tratamente cu mai multe luni în urmă, în aceste cazuri de urgență ne concentrăm asupra reducerii durerii de care suferă pacientul sau în cazul pulpitei ne concentrăm asupra efectuării pulpectomiei și asupra închiderii provizorii a camerei pulpare, iar în cazul gangrenei dentare ne ocupăm cu deschiderea și drenajul camerei pulpare. În aceste cazuri obturația de canal și dezinfectarea și închiderea ermetică a canalelor radiculare vor fi efectuate în cadrul unei alte ședințe. Acest fapt nu reduce rata de succes a tratamentelor. Tratamentele de canal radicular se efectuează cu anestezie locală, iar după efectuarea obturațiilor de canal – conform posibilităților – realizăm o radiografie de control în privința dintelui respectiv pentru verificarea rezultatului așteptat.

Îndepărtarea obturațiilor de canal vechi sau incomplete

De obicei acest tratament are loc după ce pe baza unei radiografii realizate în scopul efectuării unei reabilitări orale complexe sau în scopul identificării problemelor în cazul unei situații de urgență aflăm că obturațiile de canal existente nu umple întregul canal radicular, de aceea țesutul pulpar rămas în canal se suprainfectează bacterian și toxinele acestor bacterii intră în spațiul periapical prin apexul radicular și declanșează o inflamație cronică. În aceste cazuri în cadrul tratamentului înlăturăm obturația de canal neadecvată sau eventual pivotul lipit fără efectuarea obturației de canal după care continuăm tratamentul conform etapelor prezentate în cadrul tratamentului de canal radicular. De multe ori după realizarea obturației de canal – în scopul întăririi țesutului dentar slab și subțire – lipim în canalul radicular un pivot de fibră de sticlă pe care îl acoperim cu o coroană.

Reconstituirea unui dinte devital cu pivot de fibră de sticlă

În anumite cazuri coroana dintelui natural este atât de lezată, încât aceasta nu mai poate fi reconstituită printr-o obturație simplă sau prin aplicarea unei coroane. În acest caz este nevoie de întărirea rădăcinii cu ajutorul pivotului cimentat în rădăcină. Prin această metodă pot fi salvate acele rădăcini dentare care pot fi tratate endodontic și în cazul cărora marginea țesutului dentar restant se află cu minim 2 mm deasupra gingiilor. În cabinetul nostru efectuăm reconstituirea dentară cu pivot prin utilizarea unor pivoți de fibră de sticlă care sunt mult mai estetici și flexibili, decât poviții metalici tradiționali, astfel tensiunea la nivelul rădăcinii – care poate duce la fractură radiculară – va fi mai redusă.

Închiderea căilor false

Căile false sunt niște căi neanatomice formate la nivelul rădăcinii în urma tratamentului endodontic. Închiderea acestora este necesară pentru că bacteriile care se depun acolo pot declanșa inflamații cronice.

De obicei aceste căi false se formează în urma îndepărtării obturațiilor de canal vechi deoarece – conform tehnicilor vechi de obturare a canalelor radiculare – o mare parte a canalului nu a fost umplută cu gutaperca folosită astăzi (material de obturație radiculară plastic provenit de la un copac specific numit percha), ci cu ciment destul de tare. Gutaperca este un material plastic care poate fi dizolvat cu ajutorul unui dizolvant special și care poate fi îndepărtat ușor, însă de multe ori îndepărtarea cimentului este absolut imposibilă chiar dacă folosim și un microscop.

În aceste cazuri datorită cimentului existent în cavitate instrumentul pentru lărgirea canalului nu va lărgi partea interioară a canalului, ci va găuri peretele acestuia ceea ce va duce la formarea căilor false.

Căile false se pot forma și în cazul lărgirii canalelor prea curbate, în cazul în care instrumentul nu poate lua forma curburii, vârful acului va forma o suprafață marginală în peretele canalului și astfel continuând lărgirea și găurind peretele canalului vom ajunge în spațiul dento-parodontal prin calea necorespunzătoare.

Aceste căi le închidem cu ajutorul unui material de obturație special (MTA) care nu declanșează reacții adverse, iar gradul de duritate al acestuia este același cu cel al cimentului radicular.

Îndepărtarea instrumentelor rupte pe canal prin folosirea microscopului endodontic

În timpul tratamentului de canal radicular din cauza curburii extreme a canalelor sau din cauza canalelor prea strâmte se poate întâmpla că chiar și instrumentele Ni-Ti extrem de flexibile se rup. Probabil că acest lucru ar putea fi evitat dacă am folosi instrumentele doar o singură dată, însă pe baza salariilor acordate în România prețul ridicat al acestora nu permite acest lucru.

Acestea pot fi îndepărtate doar prin utilizarea unui microscop și cu ajutorul unor instrumente extrem de subțiri și unei tehnici adecvate.

Îndepărtarea acestora este importantă deoarece instrumentul rupt în canal împiedică curățarea și sterilizarea perfectă a canalului, precum împiedică și închiderea ermetică a acestuia printr-o obturație de canal tridimensională.

În lipsa acestei intervenții pot apărea inflamații cronice la nivelul apexului radicular din cauza bacteriilor stabilite în acesta.

În cazurile în care nu reușim să îndepărtăm aceste instrumente, poate fi nevoie de îndepărtarea, rezecția părții radiculare respective în cazul în care acest lucru nu periclitează stabilitatea dintelui, precum poate fi nevoie și de închiderea retrogradă a canalului radicular folosind un material de obturație MTA.