Chirurgie osoasă minim-invazivă cu utilizarea tehnologiei piezo
Scopul dezvoltării procedurilor piezochirurgicale constă în prelucrarea blândă a țesutului osos. Pe baza numeroaselor examene experimentale și clinice se poate constata că piezo-osteotomia este o procedură foarte conciliantă, rapidă, urmată de un proces de vindecare favorabil. În cazul unui instrument manual subțire lățimea de tăiere nu depășește 0,2 mm care este mult mai redusă, decât lățimea care poate fi obținută prin utilizarea instrumentelor rotative. Tăierea selectivă a țesutului osos asigură tăierea eficientă a țesutului osos mineralizat și în același timp asigură și protecția țesuturilor moi deoarece pentru lezarea, tăierea acestora ar fi nevoie de un număr mai mare de oscilații. Procedura este foarte precisă, controlabilitatea bună a instrumentului chirurgical în timpul operației este un aspect foarte important în privința succesului intervenției, mai ales atunci când preparăm părți osoase fine, subțiri, precum cele situate în apropierea membranei sinusale sau a fibrelor nervoase, iar acest instrument ne ușurează munca și reduce perioada de vindecare și în cazul extracției molarilor de minte și a rădăcinilor anchilozate.
Avantajele acestei proceduri față de prepararea osoasă efectuată cu instrumente rotative tradiționale
- Efectul de ansamblu special (vibrații, jeturi lichide, prezența bulelor) rezultă în sângerări minime în timpul efectuării osteotomiei (la final sângerarea repornește)
- Vindecare mai rapidă, examenele histologice și biomoleculare demonstrează că în urma utilizării tehnicii piezochirurgicale țesuturile se vindecă mult mai repede.

Cu ajutorul instrumentului piezochirurgical putem despica creasta alveolară subțire după care o putem expanda, lărgi în vederea inserării implantului dentar. De asemenea putem obține rapid un bloc osos din maxilarului pacientului cu pierderi minime la nivelul țesutului osos.
Datorită capetelor curbate ale instrumentelor putem îndepărta dinți incluși (care nu au erupt) din locuri care nu pot fi accesate cu ajutorul instrumentelor rotative.
În cazul sinus lifting-ului (ridicarea membranei sinusale) putem îndepărta cu grijă țesutul osos necesar pentru crearea unei ferestre în os, în condiții bune de vizibilitate, fără rănirea mucoasei sinusale.
În cazul în care o coroană dentară nu este suficient de înaltă – dacă acest lucru nu influențează criteriul estetic și gingivectomia nu este de ajuns pentru alungirea coronară – poate fi nevoie de eliminarea unei cantități anumite de țesut osos din zona coletului dentar.
Această intervenție poate fi ușor efectuată cu ajutorul unui instrument piezochirurgical adecvat dotat cu cap diamantat.
După vindecare înălțimea obținută poate rezulta în posibilitatea utilizării dintelui ca un stâlp dentar sau poate contribui la salvarea rădăcinilor care ar trebui extrase.