Proteze dentare mobilizabile

Proteze dentare mobilizabile

Protezele dentare mobilizabile sunt lucrări protetice care pot fi îndepărtate de pacient din cavitatea bucală și fără ajutorul medicului dentist. Proteza dentară parțială este necesară în cazul în care arcada nu prezintă edentație totală, însă numărul sau poziția dinților restanți nu permite să realizăm o lucrare protetică fixă. Este nevoie de o proteza dentară totală în cazul edentațiilor totale, datoria acesteia constă în înlocuirea gingiei și a dinților lipsă.

Proteză totală sau parțială acrilică

Este important de știut că proteza totală sau parțială acrilică este o proteză mobilizabilă care ocupă mai mult spațiu în cavitatea bucală, decât dinții naturali. Acest lucru i se datorează faptului că această proteză acoperă complet creasta alveolară edentată, în majoritatea cazurilor înlocuiește și osul atrofiat, respectiv acoperă bolta palatină. În cazul protezei parțiale acrilice putem asigura ancorarea prin niște croșete care se fixează pe coroanele de pe dinții restanți care suportă croșetele. Proteza totală acrilică se sprijină pe substratul osos acoperit de mucoasă, stabilitatea acesteia i se datorează mușchilor faciali, suprafeței substratului osos acoperit de mucoasă, presiunii masticatorie și gravitației.

Proteză scheletată cu elemente speciale de prindere

Realizăm o proteză scheletată în cazul în care nu mai putem realiza o lucrare protetică fixă destul de extinsă și corespunzătoare pe dinții restanți, însă în maxilar mai există dinți sau lucrări protetice fixe pe care se poate realiza o proteză parțială confecționată din metal și plastic. Această proteză este fixată pe dinți cu ajutorul unor croșete sau unor instrumente de fixare de mecanică fină (Ot-Cap, Vario-Kugel), astfel prin așa-numita tehnică de fixare ascunsă putem asigura o proteză estetică care rămâne invizibilă oamenilor.